Tarakonaz

Stuku stuku stukačius

O jei rimtai, tai kada pagaliau žmonės supras, kad skundimas (kai kurie tai šlykščiai vadina ožinimu) nėra blogai? Kada tie patys žmonės išsivaduos iš gyvenimo sovietinės santvarkos prisiminimais? Jei visi užsimerkę tylės, tai nusikaltimų daugės. Visi tik stengiasi saugiau išnešt savo ir artimiausių žmonių kailius, o prieš aplinkinių bėdas užsimerkia – tai įrodo ne vienas Lietuvoje vykdytas socialinis tyrimas, kurių metu būdavo imituojamas užpuolimas (iš sustojusio automobilio iššoka keli vyrukai ir iš autobusų stotelės griebę merginą, ją per jėgą įsisodina į automobilį) arba bloga savijauta (ant šaligatvio guli žmogus). Vidutiniškai, tik keli iš šimto žmonių sureaguoja ir bando padėti. Ir jie yra ne skundikai, o piliečiai. O jei problema išties yra žodyje ‘skundikas’? Darželyje jau geriau nebūti pavadintam ‘skundų maišu’. Vietoj ‘skundimas’ gal vartoti ‘pranešimas’? Bet tuomet ‘skundikas’ taptų ‘pranešėju’… Ne! ‘Skundimas’ -> ‘pilietinė pareiga’; ‘skundikas’ -> ‘pilietis’! Aš net įsivaizduoju kokie motyvaciniai plakatai turėtų kabėt, o kokie – neturėtų (paphotoshopinau). 0#=116#.

5 koment. to “Stuku stuku stukačius”

  1. Chaoko- 2009 05 05, 16:30

    TIk pradėjus skaityt supratau, kad nesusilaikysiu nekomentavus. Perskaičiau ir puslapį, kuris akivaizdžiai paveikė tamstą prieš rašant šitą įrašą.

    Skundikas – plačiąja šio žodžio prasme (Didysis Lietuvių kalbos žodynas – 1.Kas skundžia, įskundinėja, 2.Kas apskundžia, apskundėjas) – yra neigiamas žodis, tai tam tikras sinonimas išdavystei, tik dažniausiai vykdomas kiek už akių ir ieškant naudos ar malonumo sau ar pakenkiant kitam. Taigi skundimo geru dalyku neišeitų nepavadinti, nebent tu kalbi apie socialinę apatiją ir abejingumą (sprendžiant iš tavo pateiktų pavyzdžių).
    Žinoma, apie nusikaltėlių įskundimą policijai nekalbu – tai yra teisiškai ir pilietiškai svarbus veiksmas.
    Kažin, ar tik tarybinė santvarka yra kalta dėl to, manau, jog visuomenės mentalitetą lėmė daug veiksnių, bet teisingai rašė mokykloje nagrinėto testo “Mes iki šiol tebesimokome gyventi laisvėje” autorius. Tebesimokome. Ir įtariu, jog dar daug vandens nutekės, kol išaugs – jei išaugs – demokratiška karta, kuri galės gyventi taikoj ir ramybėj – juk skamba utopiškai, ta pati demokratija atneš naujas “ligas”. Ar tik viena jų nebus dar didesnis abejingumas kitam?..
    Minėtas pavyzdys su darželiu tėra paprasta “visi už vieną, vienas už visus” dėsnio atmaina. Nematau tame nieko blogo, visgi tai tėra vaikai, besistengiantys būti būryje (vaikų individualistų yra mažiau), bendruomeniškumo jausmas būdingas visiems žmonėms, nepriklausomai, ar jie tapę homo sovieticus ar ne.
    O tavo motyvaciniai plakatai man primena istorijos vadovėliuose pavaizduotus fašistų ir komunistų plakatus iš serijų “Pilieti, balsuok už nacionalsocialistų partiją”…
    Nenorėčiau tokių išvysti realybėj.:)
    Jezau, kiek prirašiau, pavargau :D

  2. Tarakonaz- 2009 05 05, 17:37

    Hm. Koks tas puslapis, kuris neva mane paveikė? Žinau, kad tas puslapis (tiksliau 4) yra pas lietuvių mokytoją, nes rašiau samprotaujamąjį rašinį tema ‘Pilietiškumas Lietuvoje’. Būtent įsijautęs parašiau ir šį įrašą, nes norėjau išsakyt savo nuomonę atviriau, emocionaliau, nei galėčiau rašiny. O internete nieko apie tai neskaičiau…

    Plakatus reiktų suprast kaip visišką juoką. Būtent iš propagandinių plakatų aš juos ir perdariau. Ir pats nuoširdžiai galiu pasakyt, kad nei vienam iš šių plakatų negalima kabėti viešoje vietoj.

    Taip pat ir žodžio ‘skundikas’ keitimas ‘piliečiu’ yra juokas. Rimtumo galima rasti iki paryškinto žodžio ‘piliečiai’.

    Jesus Christ, kaip rimtai pakomentavai. :))

    Ir, kad būtų aiškiau, galiu pasakyt, kad išdavysčių nepalaikau. Pavyzdžiai, pateisinantys skundimą, paminėti įraše (merginos pagrobimas; sunegalavęs praeivis).

  3. Chaoko- 2009 05 05, 21:00

    Komentavau ne taip ir rimtai, bet į viską, su kuo nesutikau :) easy as life. O, taip išėjo, kad prieš porą dienų atradau tokį puslapiuką, kur buvo paminėti tie patys tyrimai ir tie patys “skundimai”, tai tikrai pamaniau, kad būsi matęs :) Nes nu visiškai deja vu :D
    Žinau, kad nepalaikai, bet rašyk žmoniškai :D kas sakinį ar du – naujas teiginys… uch dralala :D

  4. P.- 2009 05 05, 22:38

    Skubėjau pasakyt, kad čia ne santvarkos prisiminimas, o vargiai beįveikiamas kalinių mentalitetas, bet, kaip matau, nebėra reikalo.

  5. Tarakonaz- 2009 05 05, 23:04

    P., žinoma, santvarka nėra vienintelis veiksnys, lėmęs tokį nepilietiškumą, bet vis vien manau, kad būtent sovietinė okupacija prie to LABAI prisidėjo.

Rašyti komentarą