Tarakonaz

Malda su Lioru

JAV dokumentinis filmas apie paauglį sergantį Dauno sindromu ir besiruošiantį vienai svarbiausių švenčių žydų paaugliui – Bar micvai. Šis filmas, beje, buvo rodomas Pasakoje nemokamai.

Pirmasis minčių srautas buvo susijęs su vaikų pašaipomis – iš jo nesišaipė. Jį visiškai suprato, jį stengėsi palaikyti, kad tik būtų kuo lengviau jam gyvent. Su juo žaisdavo… Aš neįsivaizduoju tokios situacijos Lietuvoj. Juk vaikai žiaurūs! Jie šaipytis, tyčiotis gali iš menkiausių smulkmenų, o Dauno sindromu sergančio vaiko tikrai nepaliktų ramybėj. Kai dar gyvenau Viršuliškėse, kieme vaikščiodavo jau suaugęs žmogus (Vaidas), bet sergantis Dauno sindromu. Pamenu, kad visada sveikindavosi su absoliučiai visais. Mano vardą žinojo, prasimesdavom keliais sakiniais (dažniausiai sakydavo ‘grįžo jau tavo mama, stovi mašina – mačiau aš’). Tačiau buvo vaikų, kurie šaipydavosi, juokdavosi iš jo. Kartais matydavau, kaip į jį mėto slyvas, augančias netoliese. Tada Vaidas pradėdavo juos gaudyt. O vaikams linksma, aišku…

Antras toptelėjęs dalykas – religija. Kažkaip vis tolerantiškesnis darausi šiuo atžvilgiu. Na, tiesiog… Jei žmogui tai padeda, jam taip lengviau gyvent, tai tegul tiki jis kuo tik nori, ne? Gal net drįsčiau iškelti hipotezę, kad gal tikintys yra intelektualesni kažkokiu aspektu ir todėl jie sugeba tikėt… Pabrėžiu, kad čia tik hipotetiška mintis. Nors greičiausiai jiems tiesiog trūksta atramos, gyvenimo priežasties, paaiškinimo visam kam. Bet tai nėr blogai!

Numeris trys – ar labai sunkiau tokį vaiką augint? Taip. Tačiau, kaip sakė vienas žydukas filme: Liorui Dievas siuntė išbandymą gyventi su Dauno sindromu, o mūsų išbandymas – Lioras. Kažkaip panašiai. Tėvams irgi nelengva, bet būna ir kurioziškų situacijų. Ir šiaip Lioras visai sąmojingai sugebėdavo pajuokaut, rimčiau ką pasakyt. ‘He’s retarted, not stupid’ – sakė jo tėvas.

Filmas vertas dėmesio – keliose vietose sugraudino, keliose vietose va privertė smegenis dirbt. Tikrai rekomenduočiau visiems. Pažiūrėjus pasijauti… Net nežinau, bet šiaip ar taip – jausmas naudingas.

Rašyti komentarą