Tarakonaz

Eksperimentas

1971 metais buvo vykdomas eksperimentas, kurio metu dirbtinai sukurtame kalėjime buvo stebimi žmonės (savanoriai). Buvo norima ištirti, kaip žmogų veikia neigiama aplinka, kaip jis susitvarko su duotu vaidmeniu ir kaip pasikeičia jo elgesys įgavus valdžios pojūtį . Ale taip norėjo suprasti žiaurų sargybinių elgesį. Aš pirmame kurse anglų k. paskaitai prezentaciją rengiau apie šį eksperimentą… Tačiau žinojau tik apie dokumentinį filmą, o ne apie 2 vaidybinius. Na, tuo metu, kai buvau pirmakursis, tai dar tik 1 buvo, šiaip ar taip. Vienas dėstytojų užsiminė prieš porą dienų apie tai, kad yra filmas, todėl šį savaitgalį pasižiūrėjau abu.

Das Experiment (2001). Radau filmą su profesionaliu lietuvišku įgarsinimu – labai gerai, nes filmas juk vokiškas. Jau pati pradžia buvo pakankamai įdomi ir mane sugebėjo įtraukti. Iš filmo “neištrūkau” iki pat jo galo. Vokiečiai labai stipriai sužaidė su emocijom, puikiai pateikė eksperimentą. Net nežinau, kodėl jiems tai pavyko… Ar tai puikus operatorių darbas, ar geri aktoriai, ar aplinka tokį įspūdį sukuria – sunku suprast – turbūt viskas tobulai atlikta. Įpusėjus filmą net baisoka buvo. Sukėlė stiprius jausmus, daugiau net nėra ką pasakyt. Tikrai rekomenduoju, privaloma pažiūrėt šį filmą. Neapsakomo gerumo filmas. 9/10.

The Experiment (2010). Pažiūrėjau šį filmą angliškai su lietuviškais subtitrais (kurių nebuvo įmanoma nuimt). Jaučiasi, kad holivudas perdarinėjo filmą. Jis nėra toks išbaigtas, pats veiksmas, ta kulminacija jau ateina labai greitai, trunka trumpai ir taip pat staigiai pasibaigia. O įžanga iki to ilga ir nelabai įdomi. Tiesa, man pavyko Adrien Brody vaidyba, jam tikrai tai tiko. 7/10.

Lyginant šiuos filmus tarpusavy… Na nevykęs tas amerikiečių perdarytas variantas (bet gal man taip atrodo, nes prieš tai mačiau vokiečių versiją). Nesuprantu, kodėl jie pakeitė kalinių aprangas – vokiečių variante jos jau iš pat pradžių buvo žeminančios kalinius, kas yra labai svarbu – iškart prižiūrėtojai pradeda jausti pranašumą. Bet amerikiečių versijoj man labiau patiko pats galas – kai eksperimento dalyviai važiuoja iš kalėjimo tuo pačiu autobusu. Matosi, kad jie jaučia gėdą, kitokius nemalonius jausmus, bet tarpusavy jie vienas kitą supranta, nepyksta, taip pat supranta, kad taip elgėsi dėl aplinkos ir pavestų rolių. Vokiečių filme galas truputį ne toks vykęs, siužetas tarsi nukertamas, trūksta šiokio tokio paaiškinimo, žinojimo ar patys dalyviai suvokė, kas įvyko su jais. Bet vokiečių versija vis vien be jokios abejonės pranoksta amerikiečių. Tad pasirinkit 2001 metų filmo versiją, nes abiejų žiūrėt tikrai neverta – dariau tai vien tam, kad galėčiau palyginti.

Rašyti komentarą